2020. augusztus 6. | Sorozatokempatikus határok | olvasók: 471

Hogyan lehet erősen, de nem erővel meghúzni a határokat?

Egy újabb gyöngyszemet teszünk közkinccsé Dr. Laura Markham engedélyével, amit Garamvölgyi Andrea fordítói munkájának köszönhetően, ismét magyar nyelven olvashattok!

„Nem tudom, hogyan lehet korlátokat szabni anélkül, hogy a következményekkel fenyegetőznénk. Például, ha a lányom nem akar fogat mosni. Az szóba sem jöhet, hogy erőnek erejével rákényszerítsem, így azt mondom, ha nem mos fogat, nem olvasok neki mesét. Nem értem, hogyan lehet meghúzni a határokat, ha nincs következménye annak, hogy ő átlépi azokat.”

Remek kérdés! Hogyan lehet rávenni a gyereket arra, hogy azt csinálja, amit akarunk, ha nem vetjük be az „erőfölényünket”? A fogmosás, egyébként, tökéletes példa, mert én sem ismerek egy olyan gyereket se, aki belső indíttatásból mosna fogat – és egy olyan szülőt se, aki soha nem került még ilyen frusztráló helyzetbe a fogmosás miatt. Ilyenkor ösztönösen büntetéssel fenyegetnénk a gyereket. Hiszen tényleg ez az egyetlen módja annak, hogy rávegyünk egy másik embert arra, hogy megtegyen valamit, amit nem akar. De ennek ára van:

  • Elveszik az esti rutin egy olyan eleme, amely révén közelebb kerülhetünk egymáshoz (az esti mese.) Eredmény: egy gyerek, aki MÉG KEVÉSBÉ motivált az együttműködésre – most is, és más, fontosabb kérdésekben is.
  • Elveszik a közös olvasás lehetősége, ami vitathatatlanul az egyik legfontosabb közös tevékenység és kapcsolódási pont szülő és gyerek között a nap folyamán, mind szellemi, mind érzelmi értelemben.
  • Kialakul egy hatalmi harc. Fenyegetéssel akarjuk együttműködésre bírni a gyereket, ahelyett, hogy olyan kapcsolatot alakítanánk ki vele, amelyben magától AKAR együttműködni. Mit csinálunk, ha ez a fenyegetés többé már nem válik be? Akkor emelni kell majd a tétet, súlyosabb következményekkel kell fenyegetőznünk. Ez előbb vagy utóbb, de mindig zsákutcába vezet, kivéve, ha hajlandóak vagyunk erőszakot alkalmazni.
  • És mindebből a gyerek azt tanulja meg, hogy a nézeteltéréseket fenyegetéssel és erőszakkal kell rendezni, ahelyett, hogy felismernénk mindkét fél nézőpontját, és találnánk egy kölcsönösen előnyös megoldást.

Nyilván nem ilyen eredményekre törekszünk. De vannak dolgok, amelyekből nem engedhetünk. Ilyen, például, a fogmosás. Mit tehetünk, hát?

Dr. Laura Markham erre rendre választ is ad, még hozzá egy jól lekövethető, átvehető, lemásolható formában. Folytatás következik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1