2020. augusztus 16. | Sorozatokempatikus határok | olvasók: 87

3. Nyomatékosítsuk az elvárásunkat

„Ebben a családban mindenki fogat mos lefekvés előtt. Így marad egészséges a fogunk.”

Erről Kádár Annamária egyik előadása jut eszembe, amikor a családi anekdoták megtartó erejéről beszélt. „Ha a gyerek ismeri a család történetét, akkor kialakul benne a felismerés, hogy ő nemcsak lézeng bele a nagyvilágba, hanem van mögötte egy történet, egy életmese, ami elkezdődött valahol, és tart valahová. És ezzel kialakul benne az integrációs én is – vagyis az a tudat, hogy nincs egyedül, hanem egy nagyobb családhoz tartozik. Ez a bizonyosság pedig nagy szerepet játszik a gyermek kiegyensúlyozottságában és önbecsülésében.”1

Hogy jön ide a fogmosás?!

Erre a gondolatra – háttértudásra! – jól rímel Dr. Markham fenti példája, ami úgy kezdődik, hogy „ebben a családba” így és így csinálunk dolgokat. Nálunk erre még rá is erősített Apa azzal a kedves motívummal, ami a mai napig elkísér minket, hogy mi vagyunk a belső kör és a nagyszülők, unokatesók, nagynénik pedig a külső kör, aztán a barátok.

„Már ő is szokott úgy fogalmazni, hogy a belső kör most ezt csinálja vagy azt. Hivatkozhatunk rá, amikor arról számol be, hogy az egyik gyerek bántotta a másikat – „Milyen jó, hogy a mi családunkban nem viselkedünk így egymással!” –, vagy amikor kiabál velünk: „A belső körben nem kiabálunk egymással. De szerintem a külsőben sem!” Szemléletes példája ezt az összetartozásunknak, és a „mi” tudat erősíti azt, aki részese.” (részlet a Nekünk Bevált könyvből)

Persze lehet ezt úgy is mondani, hogy már-már fenyegetésnek hangozzon, hogy „Ebben családban én mondom meg, hogy….”, de nem, nem erről beszélünk most. Se később.

Adjunk hát az elvárásra egy kellemes, puha családi köntöst, amihez jó hozzásimulni!

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1