Rólam

Miért „Nekünk Bevált”?

Fekete Imola vagyok, a Nekünk Bevált blog és azonos című könyv szerzője.

Kommunikációs szakember, Online mentálhigiénés tanácsadó és 2022-re Mentálhigiénés segítő szakemberré is „képződöm”, hogy személyes segítő beszélgetésben is támogassam a hozzám forduló szülőket, nagyszülőket és leendőket. 

 

Pár szóban a szülővé válásomról

Emlékszem, amikor először kérdőjeleztem meg azt, amit első blikkre mondtam volna a gyerekemnek. Elesett – talán először életében –, és én nem azt mondtam, hogy nincs semmi baj, hanem magamhoz húztam, hogy ez most nagyon fáj, de mindjárt el fog múlni. Elmúlt. De a tapasztalat jött velem, hogy mondhatok mást is, mint amit nekem mondtak gyerekkoromban. A következő meghatározó momentum az volt, amikor a másfél éves fiammal az asztal két végéről néztünk farkasszemet. Elmenekült az öltöztetés elől. Szépen hangzott, hogy a gyereknek legyen szava, döntési joga a családban, ne kezeljük tárgyként, akit ide-oda rakhatunk, csak mert a szülei vagyunk.

De hogyan?

Erről a hogyanról rengeteget írtam aztán a blogomon. Hála Garamvölgyi Andrea önzetlen fordítói munkájának, a személyes írásaim mellett, már több idegen nyelvű cikksorozatot tettünk szélesebb körben is elérhetővé a blogon a kötődő nevelés, büntetésmentes tanítás, pozitív motiválás témájában.

Kezdtek valóságossá válni azok a fogalmak, hogy tisztelet a gyerek teste és lénye iránt, mély empátia, feltétel nélküli szeretet. Ennek tudatosítása nem egyszeri feladat. Még csak a döntés sem, hogy ezentúl kizárólag így vagy úgy fogjuk csinálni. A kényelmetlen pillanatokban félelmetesen könnyű elbizonytalanodni abban, amit jónak tartunk, és a szerint cselekedni, amit „otthonról hoztunk”. Ha ez a kettő ellentétben áll, akkor jól jöhet a támogatás, újra és újra.

Ezért került kötetbe a Nekünk Bevált blog első 4 éve: 2020 decemberében megjelent a Nekünk bevált könyv! 

 

Mi van mögöttem?  

Gimnazista koromba fogyatékkal élő fiatalok közt önkénteskedtem, gyógypedagógusnak készültem. Ennek dacára az élet a kommunikációs szakma felé terelt. Első diplomám megszerzésével párhuzamosan egy film- és reklámutómunka stúdióban szereztem jelentős szakmai tapasztalatokat nemcsak a technológia, hanem az emberekkel való kommunikáció terén is. Magával ragadott ez a világ, mégis évekkel később az anyaság egy csapásra visszahozta azt az érzést, hogy a segítő hivatás felé kell fordulnom.

2013-ban elindult a Nekünk Bevált blog, ami az évek alatt egyre nagyobb visszahangra talált anyakörökben. Felkértek előadásokra, klubbeszélgetéseket tartottam, online csoportokat vezettem. Nemzetközi konferenciákból, tréningekből, könyvekből merítkeztem. Éreztem, hogy nekem itt van tennivalóm. A most szülővé váló XXI. századi fiúk-lányok között, akikkel nagyon hasonló dilemmáink, megéléseink vannak arról, hogy hogyan lehetne a megváltozott életkörülményeink között olyan családi életet élni – anyai és apai minőséget –, amiben jól érezzük magunkat. És hogy ez sok esetben a saját szülői mintáink megkérdőjelezését jelenti. És hogy ez új módszerek, eszközök megtalálását és jelentős önismereti munkát kíván tőlünk. Nem megtagadva az értéket, amit a felmenőinktől kaptunk. Egyszerre lehetőség és felelősség fókuszban tartanunk a következő generáció érzelmi nevelését is, mert a velük ápolt kapcsolat az egyetlen valós „nevelési eszköz” a kezünkben. 

Eredeti szakmámban eltöltött 12 év után ezek a megélések vezettek el a mentálhigiénés képzéshez. Az online mentálhigiénés tanácsadás után, jelenleg a személyes segítő beszélgetést tanulom a Károli Gáspár Református Egyetem posztgraduális képzésén. 

 

Hogyan tudok a segítségedre lenni?

I. Először is nagy szeretettel ajánlom figyelmedben a Nekünk bevált könyvet, ami GLS-futárszolgálattal már holnap az éjjeli szekrényeden lehet! Ezt írta róla a Nők Lapja Pszichológia:

„Ez a kötet nem a tökéletes nevelésben, hanem az új alternatívák kialakításában segít.” (Nők Lapja Pszichológia)

II. Ha ennél „élőbb” kapcsolatot szeretnél velem, akkor végzett online mentálhigiénés tancsadó szakemberként kompetens vagyok a távolságok áthidalásának legegyszerűbb módját segítségül hívni ahhoz, hogy lelki támogatást nyújtsak neked e-mailen vagy videóhívásban.

Ha mindketten úgy érezzük egy első kapcsolatfelvételi levél/üzenetváltást követően, hogy szívesen haladnánk tovább együtt, akkor egyeztetjük a segítő kapcsolat kereteit – időpontok, titoktartás, további kérdések-kérések –, hogy teljes biztonságban érezhesd magad a levelezés-beszélgetés során.

Ezt követően pedig várom az első leveledet, vagy a Skype-beszélgetésünk első megbeszélt időpontját, amikor szabadon, őszintén, elvárások nélkül megírhatod nekem, hogy miben vagy Te most. Ez lehet egy százszor átrágott dilemma,  amiből nem bírsz egyedül kikeveredni. Amit nem szívesen osztasz meg a környezeteddel. Bátorítani foglak arra, hogy körülnézz a problémád kellős közepén, és leírd, hogy mit tapasztalsz magad körül, hogyan érzel a helyzet szereplői iránt, látsz-e valahol összefüggéseket? 

Ha egyelőre csak egy nagy halom nehéz érzés az, amit jó volna letenned ebbe a segítő kapcsolatba, akkor abban leszek segítségedre, hogy pontosan meg tudd nevezni ezeket az érzéseket. Mert amint kimondtad, megfogalmaztad ami benned zajlik, máris emészthetőbbé, ezáltal kezelhetőbbé tetted azt, ami addig csak a mellkasodat nyomta. 

A mentálhigiénés segítő kapcsolatról

„Jöjjön ide valaki és mondja meg, hogy hol rontottam el?!”

Ha Te is így érzed időnként, akkor van egy rossznak tűnő hírem és egy szuper jó! A mentálhigiénés képzésben eltöltött évek alatt kaptam választ arra, hogy miért nincsen egy általános stratégia, amit csak megosztunk egymással mi, szülők vagy segítők a kliensekkel, és akkor az ugyanolyan jól működik majd mindenkinél.

Valószínűleg, így leírva mind értjük, hogy miért nincs, mégis belátható, hogy sokszor tényleg ezt várjuk el attól, akihez segítségért fordulunk. Szóval a rossz hírem az, hogy bár vannak olyan alapvetések a gyereknevelés során, amik mentén kimondható, hogy ezt vagy azt másképp érdemes folytatni – ebben van segítségünkre a gyermekpszichológia ill. az azzal foglalkozó szakemberek –, de hogy számodra mitől lesz boldogabb és kiegyensúlyozottabb az életed, annak kimunkálásában senki nem veheti el tőled azt a szerepet, se felelősséget, ami a gyermekáldással rád szállt. A jó hír pedig ez: a változás meglépéséhez szükséges erőforrások ott vannak benned. Én abban tudok segíteni, hogy rátalálj és felerősítsd magadban ezeket a meglévő fejlődési képességeket, illetve az erősségeid kibontakoztatásával el tudd hárítani az ezekkel szemben álló akadályokat. 

Fontos arról is tájékoztatom téged, hogy ha a problémáid mélysége meghaladja az én segítői kompetenciáimat, abban az esetben arra foglak bátorítani, hogy átfogóbb segítséget kérj egy pszichológus vagy pszichiáter személyében. 

Az online mentálhigiénés tanácsadás részleteiről hamarosan több információt teszek közzé. 

Ha bármi kérdésed van a leírtakkal kapcsolatosan, bátran tedd fel nekem az info@nekunkbevalt.hu e-mail címen! 

 

És még egy gondolat a végére: 

Az élet nem csupán „lájkolnivaló” képek sorozata, hanem egy élő kapcsolat a gyerek és köztünk, amelyben egymást alakítjuk, együtt fejlődünk. Hibázhatunk és elbizonytalanodhatunk, újragondolhatjuk és példát mutathatunk. Mert a gyermekünk születésével nemcsak arra nyílik lehetőségünk, hogy egy csöpp embert elindítsunk, hanem arra is, hogy jobban megismerjük önmagunkat – és egymást a párunkkal. Bevallom, hogy én frontálisan ütköztem az egómmal. Ez a kellemetlen találkozás sok felismerésnek nyitott utat, amelyek egy színesebb én felé mutattak, mint amilyennek hittem magam korábban. Meggyőződésem, hogy ha nem torpanunk meg a „mártíranyaság” határán, onnan csupán egy lépés a tudatos boldogság. Erre emlékeztet a tátika. Nyitom, csukom, forgatom, mindig más szí- nét mutatja. Látszólag egyformák vagyunk, hiszen ugyanarra „hajtunk” mindannyian. De a saját szíve nyomát mindenki rajta hagyja a magáén.

Barátsággal,

Fekete Imola

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1