2020. február 13. | AnyaságCsalád | olvasók: 939

Veszekedés a gyerek előtt – Hogyan csökkenthetők a károk?

A konfliktus minden emberi kapcsolat természetes velejárója. És ha gyerekek is vannak a háztartásban, akkor a konfliktusok néha a gyerekek előtt kerülnek felszínre. Ami, bizony fontos kérdéseket vet fel.

Sérül-e a gyerek attól, hogy veszekedni látja a szüleit?

Régebben a szakértők többsége igyekezett megnyugtatni a szülőket, mondván, hogy semmi baja se lesz a gyereknek attól, ha veszekedni lát minket, feltéve, hogy azt is látja, hogy utána kibékülünk. Azonban a legújabb neurológiai kutatások eredményei alapján megkérdőjelezhető ez a nézet. Kiderült, hogy – minő meglepetés –, a dühös kiabálás hatására megugrik a gyerekek stresszhormon szintje. Még egy alvó csecsemő is érzékeli a hangos, dühös hanghatásokat, az ő szervezetét is elöntik ilyenkor az ún. stressz vegyületek, és időbe telik, míg kiürülnek.

A kutatások, tehát, megerősítették, aminek bármelyik gyerek a megmondhatója, miszerint neki ijesztő, amikor a felnőttek kiabálnak egymással. Hiszen a gyereknek a szülei jelentik a biztonságot. Így, amikor a szülők „megvadulnak”, a gyerekek elveszítik a biztonságérzetüket, és a világ egy ijesztő hely lesz.

Ez a stresszreakció még sokáig érezteti hatását, a gyerekekből csak lassan múlik el a feszültség, ezért történhet, hogy például, nem tudnak elaludni, mert a stresszhormonok csak órák alatt ürülnek ki. Mivel a gyerek nem várhat vigasztalást a veszekedő felnőttektől, ezért elnyomja a félelmét, ami később szorongás, dacoskodás vagy rosszalkodás formájában bukkan fel újra.

Ami a legrosszabb, talán, ebben az egészben, az az, hogy ha a felnőttek kiabálnak egymással, abból a gyerek azt tanulja meg, hogy a nézeteltérések rendezésének „felnőtt módja” a kiabálás.

Van egyáltalán olyan helyzet, amikor jó, ha a gyerek látja, hogy a szülei valamiben nem értenek egyet?

Igen! Az csodálatos, ha a gyerekek azt látják, hogy a felnőttek tiszteletteljesen vitatják meg a nézeteltéréseiket, és úgy közlik az igényeiket, hogy közben nem dorongolják le a másikat. Magyarán, az egészséges vitákból a gyerekek is sokat tanulhatnak. Még akkor is, ha egy kicsit elszalad velünk a ló. A lényeg, hogy sikerül-e hamar megoldani a konfliktust, és a gyerekek annak is szemtanúi lehetnek, hogy helyreáll a rend, és rendeződik a szülők kapcsolata. Mert ezzel a kapcsolat erejéről és rugalmasságáról, ún. rezilienciájáról teszünk tanúbizonyságot.

Szóval nyugodtan beszéljük át és meg a kisebb nézeteltéréseket a gyerekek előtt. De ne feledjük: az már messze nem egészséges, jó példa, ha a vita tiszteletlenséggé és kiabálássá fajul. Érdemes ezt előre megbeszélni, és megegyezni, hogy ha a vita hevében valamelyikünk kezd kijönni a sodrából, akkor ott véget vetünk neki, és majd folytatjuk négyszemközt, csukott ajtók mögött. Válasszunk magunknak egy jelszót vagy kifejezést, amely jelzi a másiknak, hogy „értem, szeretlek, de kezd ez a vita túl heves lenni ahhoz, hogy a gyerekek előtt rendezzük, folytassuk inkább máskor”.

Ilyen esetekben, ha kezd eldurvulni a helyzet, hívjuk segítségül a humorérzékünket, és zárjuk le a vita „nyilvános” részét egy öleléssel, hogy a gyerek is megnyugodhasson, látván, hogy mindegy mennyire nehéz a helyzet, a felnőtteknek feltett szándéka pozitívan rendezni a vitás kérdéseket.

Mi a teendő akkor, ha a gyerek előtt veszekedtünk… és, hát, nem épp tiszteletteljes volt a hangnem?

Semmi pánik! A gyerek számára az ismétlődő élmény jelent valós kockázati tényezőt.

Végezzük el a következő kísérletet!

Néhány napig próbáljuk a gyerek szemével nézni a párunkkal folytatott interakciókat.

  • Akkor is tisztelettel beszélünk egymással, amikor nem értünk egyet?
  • Nyugodt hangon beszélünk egymással?
  • Mindketten megtaláljuk a módját, hogy a másik tudtára adjuk a kívánságainkat és az igényeinket anélkül, hogy „neki támadnánk”?
  • Otthon általában meleg és támogató a hangnem?
  • Lát-e a gyerek mindkettőnktől elegendő példát az érzelmi nagylelkűségre?
  • Kap-e kellő hangsúlyt a „kibékülés” a gyerek előtt?
  • Jut-e minden negatív interakcióra legalább öt pozitív interakció?

A kutatások azt igazolják, hogy ezek a gyakorlatok jó hatással vannak a párkapcsolatunkra is. Amellett, persze, hogy példát mutatunk a gyereknek egészséges kötődésre és vitára, amiből sokat tanulhat.

Közeleg a Valentin-nap, és talán nincs is jobb ajándék, mint egészségesebbé tenni az otthoni vitakultúránkat.

Written by Dr. Laura Markham, founder of AhaParenting.com and author of Peaceful Parent, Happy Kids: How To Stop Yelling and Start Connecting and Peaceful Parent, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life

Fordította: Garamvölgyi Andrea

Forrás

Image by Pexels from Pixabay 

Bloggereknek: ha viszed a cikket, légy szíves ne hagyd le a forrást és a fordító nevét sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1