2015. december 1. | GyereknevelésBüntetés nélkül | olvasók: 172

Anya tombol

— Jonatán! Kezdek bepánikolni, mert attól tartok, hogy nem tudlak rábírni, hogy bevedd a gyógyszered. Pedig reggel is olyan ügyes voltál, emlékszel? Én nem akarom a szádba nyomni — próbáltam artikulálni az egyre gyorsabban gomolygó feszültségemet, utolsó kapaszodóként, hogy megőrizzem a türelmemet. De amikor megint eltolta, és megint kilöttyent belőle, végigsüvített rajtam, hogy most már fogalmam sincs, hogy hány ml ment mellé! Csupa ragacs vagyok én is! Ő meg teljes fáradt, kicsúsztunk az időből, ez így nem fog menni. Alig van már hangom, nem bírok… Egyszerűen nem bírok most kitalálni semmit, pedig muszáj beadnom neki! Ez az én felelősségem és az én kudarcom is…

A betegség folytatódik, avagy van még egy tippem gyógyszer beadáshoz
— bár ne lenne…

Hirtelen földhöz vágtam a kanalt, szétfröccsent a padlón a folyadék, de ez még nem volt elég. Elfordultam, belekapaszkodtam a kezem ügyébe kerülő ruhaszárítóba, és úgy ráztam meg teljes erőből, mint ha nem a ruhaszárító volna… Nem is tudom, mit sikerült kipréselnem az összeszorított fogaim közül, de amikor elengedtem, utolért a megkönnyebbülés egy pillanatra, hogy aztán bűntudat tóduljon helyébe. A gyerekem ijedtében zokogni kezdett mögöttem. Te jó ég! Ezt jól megcsináltam! — ocsúdtam fel. Oké, vállalom, csak bírjam menteni a menthetőt.

— Gyere, kicsim, annyira sajnálom, hogy megijesztettelek! — öleltem magamhoz, és megindultam vele a konyha felé. Hirtelen melegnek éreztem a nadrágját, bevillant, hogy ijedtében bepisilhetett. Majdnem elbőgtem magam erre a gondolatra, de szerencsére nem volt nedves. Próbáltam kapaszkodót keresni a számára, hogy megérthesse, amit látott. Példaként azt tudtam felhozni, hogy ez most olyan volt nekem, mint amikor ő mérges lesz, és elővesszük a nesze-párnát, hogy azt püfölje — csak nekem most nem volt kéznél!

— Elhiszem, hogy megijedtél és nagyon sajnálom, bocsánatot kérek. Elmondom neked, hogy miért lettem olyan, mint egy gorillamama, rendben? Picim, féltem attól, hogy nem fogod bevenni a gyógyszert. Hallod, hogy csak suttogni tudok, mert nekem is beteg a hangom, ezért nem tudok most hosszan beszélni neked arról, amit már úgy is tudsz, hogy miért kell bevenni a gyógyszert. Látod, először ide löttyent ki, amikor meglökted — közben visszasétáltam vele a szobába, mutattam neki az asztalt ,már csak hüppögött és nézte a pacát.

— Aztán áttöltöttem a kiskupakból a kanálba, igaz? — bólintott. Sorra vettük, hogy mi hogyan történt. De nem akartam sokáig elhúzni, mert még mindig ott volt előttünk a feladat: bevenni a gyógyszert.

— Látod, most már lenyugodtam. Remélem, hogy te is — és látványosan kifújtam a levegőt. Próbáljuk meg még egyszer, mert ez fontos. Leültettem a konyhapultra, kitöltöttem a gyógyszert, közben kavarogtak a gondolataim, hogy ezt most hogy a francba oldjam fel?!

Empatikusan, őszintén és tárgyilagosan — villantak be a kulcsszavak. Hiba volna eljátsszani, hogy finom, ha ez a gyógyszer most rohadt keserű, mert hiteltelenné tenne, olyanná, akiben nem bízhat, aki nem érti meg őt. (Más kérdés, hogy éppen 5 perccel ezelőtt rémítettem zokogásra, de ezen a ponton eltoltam a bűntudatom, mert az kit érdekel, hogy most legszívesebben összepuszilgatnám, úgy sajnálom! Fontosabb dolgom van, vele kell foglalkoznom…)

— Jonatán, tudom, hogy ezt most nehezedre esik bevenni, mert borzasztó íze van! — ezen felderült az arca, hát folytattam — Annyira rossz, hogy mindjárt elájulok! Pfjjjejjj, de keserű! — fintorogtam, ráztam a fejem, krákogtam, toporzékoltam, amin gurgulázva nevetett. Tudod, mit?
— Mit? — szólalt meg először cinkos-könnyes szemmel.
— Ez nagyon savanyú, igaz? — kivettem a hűtőből az áfonyás lekvárt, amit nem szeret. Bólogatott kíváncsian, hogy most mi lesz. Belekóstoltam, és feljajdultam, hogy milyen rossz íze van! Csak remélni tudtam, hogy kikacagja magából a feszültséget, amit beléültettem…

Végül ilyen szörnyülködések közepette szántuk rá magunkat fintorogva, hogy ő is megigya azt a borzasztó gyógyszert és én is azt a savanyú lekvárt. Aztán megmosakodtuk. Mondta, hogy anya, gyere, vicceljünk még ezzel, és kilógó nyelvvel boázva sétált be a hálóba. Kicsit rosszul lettünk még, dölöngéltünk, közben felszedtem a földre leesett ruhákat, amiket “anya lerángatott” — mondta. Tettem még egy kísérletet, hogy tompítsam azt a borzasztó képet, amit akkor láthatott: megráztam hát kicsit a szárítót azzal a felkiáltással, hogy “de ha egyszer az a gyógyszer olyan rossz ízű volt!” — értékelte.

Azért próbáltam jelentőségteljesen elmondtam neki, hogy ez az egész így elég butaság volt részemről, jó volna, hogy ha ő inkább nem is csinálna ilyet. Amint kimondtam, nyilvánvalóvá vált, hogy ez esélytelen, mert angyali arccal biztosított róla, hogy:
— De! — úgyhogy ne felejtsd majd el viselni a következményeket is, te anya, te!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1