2016. január 27. | GyereknevelésHiszti? | olvasók: 198

Temperamentumos gyerekek

Kicsifiú rendkívül hosszan tud egy valamire koncentrálni, például elmélyülten illesztgetni egymáshoz a legó darabkákat azokkal az apró ujjacskáival. Ám ha hirtelen felkapja a vizet, egy mozdulattal lesodor mindent az asztalról. Hogy én hogy irigylem ezért a mozdulatért!

Gyerekként sem emlékszem, de felnőttként meg pláne nem vagyok az a tányértörő típus. Nővéreimmel arra jutottunk, hogy mi annál praktikusabbra sikerültünk, mert hogy előre mérlegeljük, a rombolás után majd nekünk kell eltakarítani és az szívás. Tizenkét évesen is az volt az egyik jelmondatom, persze a sok egyéb mellett, hogy “Lázadó vagyok, csak az udvarias fajtából.”

Szóval igazán meg tudom érteni, hogy amikor elveszíti a türelmét, mert éppen nem sikerül neki valami, akkor ez tűnik a leggyorsabb kioldási pontnak, de attól még nem támogatom. A játékok az övéi, azt csinál velük, amit akar, de neki is kell vigyázni rájuk. Ha elkopik, eltörik, elveszik, akkor nem lesz ugyanolyan helyette. Ráadásul bármikor megsérthet vele mást, nagyon tud ütni egy legódarab!

Ezeket próbálom határozottan a tudtára adni minden alkalommal, anélkül, hogy leteremteném, hiszen ezt vagy tőlünk leste el — apukája magára ismert a reakció hőfokát illetően—, vagy ezt hozta magával. Akár így, akár úgy, ezt sem büntetéssel, leszidással kell helyretenni. Még akkor sem, ha korábban ez jött ki belőlünk hirtelen, ezért mostanra jusztis rombol. Okuljunk belőle és segítsük ki ebből a zsákutcából!

Oké, megértem, hogy mérges lettél, mert ledőlt a torony. Szerintem játsszunk most mással egy kicsit, ha nincs hozzá már türelmed, később majd folytatod! Egyáltalán nem könnyű tornyot építeni, igaz? Nem baj, ha nem megy még — és ilyenkor mindig a kirakóval példálózom — Emlékszel, hogy régebben a gyümölcsös kirakót sem tudtad egyedül kirakni? Mindig együtt csináltuk, mert olyan nehéz volt. Most meg se perc alatt kirakod egyedül! — itt már rendszerint mosolyog és velem együtt mondja — Mert megtanultam! Ezt sose felejtsd el!

És olyannyira nem felejti, hogy már számtalanszor emlékeztetett rá engem is. Például legutóbb, amikor sisteregve próbáltam azt a hülye tojástartót a hűtőajtajába visszailleszteni, egyszer csak megszólalt mögöttem a legkedvesebb hangocska, akit talán egy életre elkísér most már ez az egy mondat, hogy:
— Anya, nem baj, ha nem megy, majd megtanulod…!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1