2016. január 24. | GyereknevelésJátszani | olvasók: 139

A tudásunk a legjobb játékszer

A mai nap az újrakapcsolódás jegyében fog telni! — íveltem fel ezt a szép célt még félálomban, reggel. Aztán észrevettem, hogy a jobb szemöldököm fölé koncentrálódó fejfájással ébredtem. Ciki.

Anyaa, kimegyüüünk? — fordult felém az a jószagú, meleg kis test, aki éjjel mellém kunkorodott. Ráül a bilire, én csak popót törölni tápászkodom fel, és teszek egy gyenge kísérletet:
Nyújtózz ki egy kicsit az ágyadban, hmn?! — működik, kedvet kapott, hasra vágja magát, úgy szagolgatja a párnáját, én meg csendben visszacsúszom az ágyamba.

Ez a gyurmakolbász gyártás, bunkizás nekem most nem megy. Nincs hozzá kedvem, és minél jobban erőlteti, annál jobban befeszülök. Mert megélem azt, amitől mindig is tartottam, amikor még nem volt sajátom és csak elképzeltem, hogy majd muszáj lesz vele játszanom. És ettől a muszájtól begyulladok!

Na, de mégis csak egy 3 éves anyuka vagyok már, aki igazán tudhatja, hogy amikor így érez, annak megvan az előzménye, ez a reakció már csak következmény bennem. Mégis erre kell most megoldást találnom, mert már nem vagyok egyedül, itt van nekem a kisrókám, akiért felelősséggel tartozom… 

Újra fel kell vennem a hozzáfutó szálakat, amiket le-leold a kimerültség, a stressz, a másfelé ágazó figyelem ésatöbbi, különben kitikkaszt a muszájszerűség és szabadságra szomjazom. Csapda-állapot, jobb elkerülni! Újra kell kapcsolódni! — végül is már reggel erre készültem. Csak ez a hüye fejfájás a fél arcomra tenyerelt…

Hajrá! Csináljunk valami olyat, amiben sikerélményem lehet. Játékunalom ellen az a legjobb, ha megtanítjuk valamire a gyereket. Vétek volna nem kihasználni felnőtt mivoltunk jelentőségét, ami nem a szabályok felállításában rejlik és nem is az a legszórakoztatóbb része. Hanem az, amikor rájövünk, hogy ez a csöpp kis emberke még mennyi alapvető dologra képes rácsodálkozni. Játszhatunk vele akármit, meghálálja a figyelmünket! És mint egy (egyelőre) kifogyhatatlan játékraktárból sorra vehetjük elő őket. Így színlelés és erőlködés nélkül máris aktív részesei vagyunk az együttlétnek. Merem állítani, hogy a tudásunk a legjobb játékszer…! — elismételtem magamnak, amiről úgy tűnik, megfeledkeztem.

Vagy — ahogy ma reggel — az lendít át hozzá, hogy elengedek minden mást egy fél órára, hogy egészen közelről nézzem, ahogy megmutatja, hogy már egyedül is megy, anya…!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1