2015. november 3. | GyereknevelésBüntetés nélkül | olvasók: 318

Amikor nem bírod el…

Ott állunk a reggel minden nyűgével, amikor a combmagasságból sugárzó ellenállás úgy vált hangulatot bennünk, mint a vizsla pulzusa, miután eldördült a jelzés, hogy irány a vadkacsa. Megvan a pillanat, amikor az asztal körül futkos, te meg a pulcsival utána?

Jól tudjuk és nagyon bölcsen hangzik, hogy a dackorszaknak örülnünk kellene, hiszen ekkor erősödik meg a gyerek akarata. De a mindennapok egy roppant határozott mozdulattal kenik el róla a púdert. Ha nem zuhanunk bele egy önsajnálattól fűtött kiabálásba és erőszakoskodásba, akkor nyert ügyünk van. Amint feloszlik a köd, megérezhetünk egy sokkal erőteljesebb motivációt: az együttműködést. Amíg előbbinek csupán a pillanatnyi feszültségkioldás a jutalma, utóbbi elérése annak bizonyosságával kecsegtet, hogy jó szülők vagyunk. Az egyik rövid távon enyhít, a másik hosszú távon könnyít a vállunkra nehezedő felelősségen.

Amikor úgy érezzük, már nem bírjuk el ennek a fontos fejlődési szakasznak a súlyát, mert fáradtak vagyunk, kialvatlanok, elfoglaltak és feszültek, akkor nyugodtan támaszkodjunk arra az egyszerű tényre, hogy a gyerekek szeretnek játszani. Szívességet teszünk magunknak, mert sokkal több levegő tódul a tüdőnkbe nevetéskor, mint amikor az idegtől rikácsolunk. És ha egyszer bejutott, akkor jólesik majd kifújni onnan.

Ki a romboló gondolatokkal, a háttérben zümmögő „miazhogyokkal” és a félelemmel együtt, hogy elrontjuk, amit annyira nagyon szeretnénk jól csinálni. Mert erről van szó, nem igaz?

Én nem azért igyekszem játékosan közelíteni felé, mert „nem merem” letörni az akaratát. Pont az a bajom, hogy merném. És nem is azért, mert nem tudom betartatni a jónak vélt határokat. Hanem egyszerűen azért, mert sokkal jobb jól érezni magam, miközben megtalálom a hozzá vezető utat.

Feltételezem, hogy az nem lesz életképes – azaz boldogságra képes –, akit folyton kényszeríteni kell valamire, vagy félelemből cselekszik. Sem pedig az, akinek a szeretetét teszik próbára, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Mert a cél nem szentesíti az eszközt. A szeretetnél, amit a megértés vezet és a felelősség támogat, nem lehet jobb tanácsadónk.

Ha szeretnél még több tippet, gondolatot és hangulatot olvasni ebben a témában, akkor neked szól a Nekünk Bevált könyv! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1