2015. január 10. | GyereknevelésJátszani | olvasók: 82

Az első szerepjáték

Gyönyörűen lekövethető a fejlődésük a játszási szokásaikon keresztül – erre már többször rácsodálkoztam. És most nem is arra gondolok feltétlen, hogy milyen hosszan játszik el önállóan, mert ebben is megfigyelhetőek egymást váltó időszakok. Amik feltehetően összefüggésben állnak azzal, hogy éppen hol tart az önállósodásban más területeken.

Ha megugrik egy ügyességi szintet, akkor például jobban igényli újra a segítő kezet vagy csak a “támogató” jelenlétet, amíg meg nem szokja újra a helyzetet. Kicsit nőtt, kicsit másként esik neki kézre minden. A vödrös játékhoz már régen nem kellettem, amikor az építőzéshez még igen. Nagyon sokáig együtt kellett leülnünk vele — legjobb apás program. Viszont most úgy tűnik, hogy az év végére kicsúcsosodó “AnyaAnyaAnya és ApaApaApa csináljunk mindent együtt” hangulatot egy kreatívabb, képzelőerő vezette periódus váltja fel.

Pár nappal ezelőtt történt, hogy az a kicsi fiú, akivel 10 hónapos kora körül kezdtünk el igazán együtt játszani (erről bővebben itt írtam ), elgondolkodott egy pillanatra az asztalra feltett lábam előtt állva. Majd előkapott egy kulcsot, örömében fel is kiáltott, hogy “koúúcs”, és “tiktik ajtó kapó”, kinyitotta az ajtót — mutatta, hogy emeljem fel a lábam, és tovább futott.

Megkerülte az asztalt, újra lendült a kezében a képzeletbeli kulcs, és ahogy mi nyitjuk az ajtót az igazival, úgy csinált ő is. Itt juthatott eszébe a következő jelent, amit hozzákapcsolt: “Apa, koúúcs, autó!” — kiáltott fel ragyogó szemekkel. Sokat utaztunk autóban és apa vezetett. Mondanom sem kell, hogy azóta erről szól minden. És lelkesen mutatta az apukájának, ahogy nyitja-csukja a lábam, aztán tett még párt kört.

Apró momentum, de valahogy megnyújtotta az időt egy pillanatra, majd bumerángként repített vissza azon az íven, amit az elmúlt 14 hónapban együtt tettünk meg…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1