2015. április 8. | GyereknevelésÖltöztetés | olvasók: 183

Engedékeny szülő lettem?

A kisfiam születése előtt sokkal szigorúbb anya voltam. Olyan, aki nem értette, hogy a nővére miért várja ki, amíg a háromévese kiválasztja, mit vegyen fel. Aki a hálószobájuk legtávolabbi pontjára tervezte a babasarkot. Aki biztos volt benne, hogy nem fog órákig ringatni, és meggyőződése volt, hogy a hisztiző gyereket fegyelmezni kell. Aztán két évvel és 513 blogbejegyzéssel később azt a kérdést találom feltenni magamnak: „Túl engedékeny szülő lettem?”

A kisfiam nem jön oda elsőre, amikor hívom, hogy öltözzön. Sem másodjára, sem harmadjára, sem azután, hogy kapott még egy kis időt. Felmerül bennem a kudarc képe, hogy ezek szerint valamit nem csinálhatok jól?! – valójában ettől leszek bizonytalan és támadó.

„Bolondot csinál belőled a gyerek! Ennyit a modern nevelésről! Tétlenül ácsorogsz, amíg ő úgy nem dönt, hogy?!” – többeket hallok a fejemben. Maga alá teker a belső monológom, aktiválva azokat a viselkedésmintákat, amelyeket felnőttként próbálok lecserélni valami másra.

Lehet, hogy könnyebbnek tűnik ellentmondást nem tűrő szülőnek lenni a mindennapokban, mint a játékos nevelésre törekedni. Azok a szülők kitaposott úton járnak. Mi csak keresgéljük az irányt. Ha megbotlunk, máris nyakukon a kétkedés: „Mennyire lehet ez a »kísérletezés« biztonságos?”

Sok esetben a felmenőkkel ágálni, lehalkítani az egónkat, időt adni magunknak és neki a fejlődésre, a változásra. Időt, ebben a rohanó világban! Igazi hazardírozás, nem igaz?! Eszembe jutnak a Farkasokkal futó asszonyok szerzőjének, Clarissa Pinkola Estésnek a sorai:

„A lélekből élt életet három dolog különbözteti meg az ego irányította élettől, az, hogy képesek vagyunk új módokon érzékelni és tanulni, hogy kitartóan végigmegyünk a göröngyös úton, s hogy időt nem kímélve türelmesen tanuljuk a mély szeretetet.”

„Amíg ő úgy nem dönt…” azzal folytatódott, hogy minden drámát mellőzve elmondtam neki, hogy megértem, ha sírni fog, mikor öltöztetem, mert ez így egyikünknek sem jó. Sírt, de kedvesen folytattam:

– Látod, most nem döntöttél jól. Mindketten rosszul érezzük magunkat. Én is, hogy meg kellett ragadjalak. Holnap újra megpróbáljuk, rendben? – biztattam szeretettel.

A megoldást kereső szülő is tud magabiztos lenni, amint eszébe jut, hogy számtalanszor megtérült már a türelme.

Ha szeretnél még több tippet és gondolatot olvasni ebben a témában, akkor neked szól a Nekünk Bevált könyv! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1