2015. augusztus 15. | AnyaságApaság | olvasók: 67

Szülőtársamnak

Lassan 3 éve nézem, ahogy a férjemből apa válik. Szándékos a jelen idő – magamra is ezt használom –, mert nagyon úgy tűnik, hogy ez nem történik meg egyik pillanatról a másikra.

Valami elindul, amikor tudomást szerzünk róla, valami megérint, amikor először vesszük a karunkba, valami beköltözik, és már soha nem múlik el, mindig jön velünk. De a létezést, hogy anyák és apák vagyunk, azt folyamatosan tanuljuk.

Én voltam már anya, szoptatós, beteg gyermeket ápoló, szavakat tanítgató, ovisért menő, hisztit kezelő stb. Ahogy ő is volt már totyogóst kísérő apa, legózós, fürdetős, elaltatós, csavarozni tanítós stb. De ki tudja, hogy milyen szülőnek kell lennünk holnap? Mindig adódik egy új helyzet, egy új fent vagy lent, vagy csak a régi körök, ha aznap éppen nincs meg a megoldásunk.

Sokszor mondja este, hogy „ma jó apa voltam”, vagy csak gondterhelten hallgat. Pedig biztosan tudom, hogy nincs olyan, hogy ma vagy holnap. Helyzetek vannak, amiket vagy jól kezeltünk a nap során, vagy nem. És egyik sem határozza meg végérvényesen a másikat.

Persze, azt tapasztalom, hogy ha sokszor ismételjük a rosszat, akkor hozzászokunk, akkor az válik rutinná: első blikkre felemeljük a hangunkat, robbanunk vagy méltatlankodunk, aminek súlyát aztán tízszer olyan nehéz lesz leemelnünk a gyerekről. És minél többet pakolunk rá, annál kevésbé lesz önfeledt, vidám és szeretetteljes. Akárcsak a szülei.

Egészen kifordul magából a gyerek, ha nincs jól szeretve. Kicsi, idegesítő szörnyeteggé lesz. Ugyanakkor ha kitartó munkával – így mondom, mert a felnőttek ezt a szót értik meg jól –, napról napra, helyzetről helyzetre leemeljük ezeket a terheket róla, akkor újra ragyogni fog. És észre se vesszük, ahogy megfogjuk a kis kezét: úgy emelkedünk el a talajtól, mint a papírsárkány, amit a szél szárnyra kapott.

Ha szeretnél még több tippet, gondolatot és hangulatot olvasni ebben a témában, akkor neked szól a Nekünk Bevált könyv! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/janofeke/xdomains/nekunkbevalt.hu/wp-content/themes/superblog/nekunkbevalt/functions.php(1285) : eval()'d code on line 1