2017. február 5. | TippekAjánló | olvasók: 846

Te szereted a pocid?

Jó, most elfáradtál, akkor ennyi elég. Ha egyet tudsz csinálni belőle, akkor csinálj egyet, és arra lehet már építeni!

– derengett félálomban Timi bíztató hangja az előző napi LoveYourBelly-tréningről. Ahogy az ablakhoz léptem, a szemeim még nem akarták az igazságot. Visszadőltem a kanapéra. Hú, mintha egy páncél lenne a törzsemen! – nem az volt, mert fájt, amikor megnyomkodtam. Bár az ágyból még úgy keltem ki, mint egy jeti, a kanapéról már úgy álltam fel, ahogy előző nap tanultam. Királynői tartásban létezni — ahogy Timi hívja—, még másnap is nehezemre esett. Egy héttel később már csak 3-4-szer kell rá figyelmeztetnem magam, úgyhogy úgy állok a konyhában, ülök a gépnél, megyek az utcán, mint egy harmonika: görnyed, kihúz, görnyed, kihúz… 

Igen, valószínűleg az az egy is jóval többet ért, mint amennyivel kevesebb lett volna, ha elbliccelem. És ő ezt tudta. Rengeteg mindent tud a testünkről! És valószínűleg arról is, hogy hogyan működünk mi, nők, amikor a testünk hibái kerülnek a fókuszba…

— Nem lehetne úgy, hogy lássuk magunkat a tükörben?

—  Nem, mert amikor majd elmész síelni vagy nyaralni, és nem lesz ott a tükör, akkor nem fogod csinálni. Hunyd be a szemed, és figyelj a testedre! Csináld meg először rosszul, aztán úgy, ahogy mutattam, érezni fogod a különbséget!”

Szuszogva értünk fel a harmadik emeletre Anikóval, a Bébispenótos barátnőmmel és Dórival, a decemberi Kívánságjátékunk szerencsés anyukájával — csak nem fogunk lifttel érkezni a tornára!  Érdekes, hogy akkor ez tűnt a nap legmegerőltetőbb részének, mégis az a vaskos izomláz másnap azt bizonyította, hogy extra hatékonyan dolgoztunk.

Így kerültem újra köszönőviszonyba a törzsem izmaival. A 3 órás tréningen teljes képet kaptunk arról, hogy milyen funkcióját nem tudja ellátni a hasizmunk, ha a várandósság során megsérült a kötőszövet és az egyenes hasizmok sem húzódtak vissza eredeti helyükre. És az a “ha” manapság minden második nőre vonatkozik! Ahogy az az egyéni felmérésekkor kiderült, ránk is, csak eltérő mértékben…

Némi bárgyúság ülhetett ki az arcunkra, ahogy próbáltuk magunk elé képzelni az említett izomkötegeket, hát még, amikor kitapintani…, mert ekkor javasolta Timi, hogy egy koskás férfihasat képzeljünk magunk elé, csak hogy jobban megértsük az anatómiát…! És lőn világosság! Az is kiderült, hogy mindez szoros összefüggésben van a derék- és hátfájással, illetve pont a szétnyílt hasizom miatt maradhat meg az a kis “kiflipocak” köldöktájékon.

Bagyinka Tímea figyelt fel arra, hogy egy jó kondiban lévő anyuka, aki szorgalmasan végezte a szokásos haspréseket és erősítő gyakorlatokat, sehogy sem tudta ledolgozni a pociját. Sőt, mintha ezek a korábban jól bevált gyakorlatok még rontottak is volna rajta! Így ismerte meg a szétnyílt hasizom, azaz a rectus diastasis jelenségét, amelyre a hasplasztika volt az orvosi gyakorlat. Elkezdett hát kidolgozni egy speciális hasizomerősítő és regeneráló technikát, a LoveYourBelly-t. Ezt a tudást azóta közel 100 oktatónak adta át, hogy minél több érintettnek tudjanak segítséget nyújtani.

Nemcsak 12 év munkája és tapasztalata a garancia, hanem az a szakmai támogatás is, amelyet a Semmelweis Egyetem és Testnevelési Egyetem nyújtanak számára. 200 hölgy bevonásával jelen pillanatban is zajlik a módszertani kutatás, amelyből külföldi orvoskonferenciákra készül publikáció. A kutatást vezető egyik orvost idézve:

„Ha így haladunk, ebből előbb-utóbb TB-támogatott módszer lesz!”

Még nem jellemző, hogy 6 hetes kontroll után intimtornára és hasizomregenerálásra irányítsanak, ezért sokunkhoz nem jutnak el ezek az információk. Pedig a kötőszöveten nincs zipzár, nem múlik el a sérülés, de a tónusát visszanyert izomkötegek védelmében még elkerülhetjük illetve orvosolhatjuk a fent említett problémákat. És ha még ennek ellenére is képesek volnánk elodázni a tornát, akkor majdnem kifelejtettem a LoveYourBelly egyik komoly mellékhatását: LAPOSABB LESZ A HASUNK!! És én ugyanilyen nagybetűkkel írom ki 1 hét után, hogy LEGALÁBB 3 NAPJA NEM FÁJT A HÁTAM! Ami nálam nagy szó, mert gerincsérvem van.

A tréning második felében olyan mindennapos példákon át, mint hogy eztán hogyan emeljük fel a gyereket, megtanultuk a kötőszöveti sérülésünk mellett végezhető tornagyakorlatokat — mindenki személyreszabottan — és végigvettük mindazt, amit és ahogyan tilos. Szó esett az előnyös táplálkozásról is, mert a LoveYourBelly nem csupán egy torna, hanem egy új életmód záloga az anyák számára, amelyben újra szeretjük a hasunkat, nemcsak azt, akit benne hordtunk…

További információk:

Bagyinka Tímea,
Rekreációs szakoktató
LoveYourBelly módszer alapítója
Pilates, Vinyasa flow yoga és Aviva’s Method oktató

Honlap:  www.loveyourbelly.hu

Még több fotó, élménybeszámoló és esemény itt,

Budapesti, vidéki és külföldi oktatók időpontjai itt,

Timi tréningidőpontjai pedig itt !

  • Bagyinka Tímea, sportrekreációs oktató
  • LoveYourBelly!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.