2018. augusztus 1. | AnyaságAnyalét | olvasók: 446

A szoptatásról, ahogy nekünk bevált

Évekkel korábban elkaptam pár epizódot a nővérem anyaságából, ezért nem ért váratlanul, hogy a szoptatás eleinte fájdalommal jár. Arról azonban lemaradtam, hogy a kitapintható tejmirigy még nem jelent egyből mellgyulladást, hogy a fejés lesz az új „hobbim”, ahogy arról is, hogy a szoptatás egy olyan a téma, amelytől az édesanyák ölre mennek a fórumokon.

A blogomon szándékosan nem emeltem ki ezt a témát, mert láttam, hogy ami az egyikünknek „siker”, az a másiknak kudarc lehet – utóbbi pedig nehezebb teher, mint az előbbit elhallgatni.

Most is csak arról írok, ami nekünk bevált.

Küzdelmes volt a szoptatás a legelején, aztán a műtétem[1] után ismét. Mégis három évig tudtam szoptatni, amire nagyon jó érzéssel gondolok vissza. „Bevált”, hogy volt előttem pozitív példa a közvetlen családban, ezért meg sem fordult a fejemben, hogy nekem nem fog menni. Nem éreztem nyomasztónak a felelősséget, hogy „rajtam múlik a kicsi táplálása, élete!” – többekkel beszélgettem azóta, akik ezzel a félelemmel érkezett a helyzetbe. Érdemes lenne „kibeszélni”, segítséggel feloldani, ha rátalálsz magadban erre a félelemre!

„Bevált”, hogy a csecsemős nővérek nem riogattak azzal, hogy „anyuka, nincs elég teje, adjunk egy kis tápszert, úgy sír ez a kisbaba!” Még akkor sem, amikor az első pár csepp kolosztrum után 24 órán át nem jött semmi. Kértem neki egy kis vizet. És „bevált” anyukám megnyugtató jelenléte az első héten, amikor csak szitkozódni volt kedvem egy-egy szoptatás után, annyira fájt mindenem.

– Elegem van, én ezt nem csinálom tovább! Nem érdekel, akkor feladom! – pöröltem vele, ő meg türelmesen hallgatott. Ennél jobban nem is támogathatott volna.

Azaz szerencsém volt a körülményeket illetően, mert ezek az észlelt vagy éppen tudat alatt munkáló félelmek és az elbizonytalanító közeg – apukát, nagyszülőket is beleértve – óhatatlanul szabotálhatják egy anya minden igyekezetét.

Ha szeretnél még több tippet és gondolatot olvasni ebben a témában, akkor neked szól a Nekünk Bevált könyv! 

Címkék: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.