2016. január 15. | Sorozatokbeszoktatás | olvasók: 673

4. Váratlan reakciók

A bizalomhoz még hozzátartozik az is, hogy lesznek olyan reakciói a gyereknek, amit nem tapasztaltunk azelőtt. Hiszen egy teljesen új helyzetet él meg, ahogy mi is.

Nálunk ilyen volt az égtelen bömbölés, amit feszengve hallgattam két szobával arrébb. Meglepődtem, ahogy pár perc után (de lehet, hogy csak 1 volt) elemi erővel tört rám az aggodalom. Kívülről azért nem adtam jelét, de amikor a barátnőm is megjegyezte a könyve mögül, hogy Jonatán tényleg nem szokott így sírni, ellentétben az ő kislányával, felpattantam a fotelből. Ezek meg mit művelnek a fiammal?! — meredtem a hang irányába.

(Hozzátartozik, hogy a mi esetünkben mindezt egy idegen országban, minimálisan beszélve a nyelvüket…)

A sírás oka nem tudni mi volt, valamitől megriadhatott. Bezzeg, az én karjaimban egy perc alatt megnyugszik! Itt buktam le, hogy még mindig táplálok némi dominancia-harcot velük szemben, ami ugyan egészen egyoldalú, hiszen senki nem adta jelét annak az intézményben, hogy az anyai szerepemet kívánná bitorolni — mégis úgy öleltem a kicsifiút, mintha az eltékozolt kisbárány volna. 

Felocsúdva leeresztettem a földre. Nem mondom ilyenkor, hogy semmi baj, mert számára akkor éppen igenis „baj” van. Mit tudhatom én, hogy mi zajlik odabent?! És miért állítanám, hogy az nem is úgy van? De az együttérzés és a felnőtt bizonyossága, hogy el fog múlni, segíthet neki megnyugodni. Kicsi kora óta, ha megsérül, elesik és tényleg fájhat neki, megnevezzük, amit érez, hogy „Igen, ez most fáj és hamarosan el fog múlni! Szeretnéd, hogy addig ledőljünk a kanapéra?” — például, és mire odaérünk, általában már ki is fújja magát.

Párszor még volt ilyen semmiből jövő sírás, látszólag indokolatlanul, de aztán az is lehet, hogy csak az izgalommal vegyes stresszt eresztette ki magából, amit korábban nem nagyon tapasztaltam még. Már nyugodtan tudtam fogadni, amikor visszatért. Az ölembe hajtott buksival állt mellettem egy kicsit. Az anyja szoknyája szélén. De két lépéssel közelebb az ajtóhoz így, mintha az ölemben bújt volna meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.