2016. január 13. | Sorozatokbeszoktatás | olvasók: 735

2. Maradjunk a szobán kívül!

Gondoljunk a csoportszobára úgy, hogy az az ő terepe! Az önállósága. Nekünk bevált, hogy a beszoktatás alatt egy másik helyiségben tartózkodtam, ahova a gyerek szabadon jöhetett-mehetett, amíg csak ott érezte biztonságban magát. Így neki kellett megtennie az első lépéseket az önállóság felé, a csoportba, tőlem távolodva.

Ez a korosztály jellemzően igényli a szabad döntés lehetőségét, az unszolásnak ellenáll, az erőszakoskodástól kiborul, ami így van jól. Sokaktól hallottam korábban, hogy „nagyon jól elvolt, játszott a többiekkel is, nem csak nekem mutogatott minden játékot, de amikor ki akartam jönni a csoportból, akkor nem engedte”. Már akkor megfogalmazódott bennem:

Talán megelőzhetem ezt, ha eleve be sem megyek majd vele?

Az intézménnyel összhangban

Szerencsémre ez a gondolat támogatásra talált a bölcsiben, ahova a kisfiamat szoktattam be. Ők is azt javasolták, hogy helyszűkében ne menjenek be a szülők a csoportba, hanem egy félemelettel távolabb eső szobában foglaljanak helyet. Itt ülhetett le az a két-három szülő, akinek éppen beszoktatós volt a gyereke. És innen szállingóztak ki, mindenki a saját gyereke hogylététől függően. Volt, akitől egy nap után elköszönt a gyerkőc. Jellemzően azok, akiknek már nem volt ismeretlen a helyzet egy bébiszitter vagy nagymama révén. „De azzal sincsen semmi baj — mondták—, ha két-három hétig még ott kezd anyuka, és csak fél óra múlva távozik, ha már kimentek az udvarra a gyerekek.”

Fontosak a szabályok

Egyik alkalommal továbbmentem a csoportszoba melletti mosdóig, mielőtt az irodába mentem volna várakozni. Jonatán teljesen kiakadt, amikor meglátott, éppen a cipőjét váltották át a bölcsis nénivel. Mérges lett. Láthatóan nem értette, hogy mit keresek ott. Azt hitte, hogy már elmentem.

Nagy tanulság volt, hogy a saját szabályainkat én sem rúghatom fel, mert neki ezek az „apróságok” adják a biztonságos keretet. Úgy lehet ez, mint amikor kicsibaba korában a napirendet építgettük körülötte, hogy megtanulja elválasztani a nappalt az éjjeltől, a játékot az elcsendesedéstől. Az ő igényeihez igazodva, de azzal a következetességgel kialakítva, amit csak mi, felnőttek tudunk biztosítani számukra…

☛ Ha nincs lehetőség a csoportszobán kívül várakozni, pedig szerinted a te gyerekedhez passzolna ez a felállás, mert szeret elnézelődni, nem oldódik fel egyből, szeret önállóskodni, akkor menj be vele a csoportba, maximum legyél passzív! Ücsörögj, nézelődj, ne te mutogasd a játékokat. Ha megfigyelő típus a gyerkőc, ő se tesz majd mást jó darabig, hiába is unszolnánk, igaz? Ha nagyon nem bírod ki, akkor ösztönözheted egy kérdéssel, hogy „Milyen játék is van abban a dobozban ott? Nem látom innen! Megnéznéd?” – járkáljon csak önállóan kicsit. Így jobban előtérbe tud kerülni a bölcsis néni is, most neki kell a hely…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.