2016. március 27. | AnyaságAnyalét | olvasók: 419

Nincs semmi ünnepi hangulatom!

Ahogy általában az ünnepek felé közeledve, úgy Húsvét előtt is többször hangzik el ez a mondat a felnőttek szájából. Miért nincs? Vagyis mitől lenne? És mitől volt anno?

Az 5 éves önmagam ezt felelné:

“A Húsvét az, amikor a nővéreimmel füvet tépkedtünk a kertben, hogy fészket csináljunk a nyuszinak. Mindenkinek volt saját kosara, Kamilla még virágokkal is kidíszítette, de ő már nagy, Anya segített nekem és Boginak.”

8 évesen a nagymamánkkal festettük a tojásokat és nagyon szerettem a húsvéti reggelit, amikor pizsiben ültünk a megterített asztalhoz mindannyian és volt kalács, sonka, céklás torma, főtt tojás, hagyma. És templomba is mentünk (ahol mindig lefagyott a lábam).

10 évesen be voltam zsongva, amikor jöttek A Nagy Fiúk, én mutattam meg nekik, hol van a csap, hogy megtöltsék a vödreiket és arra gondoltam, hogy bárcsak engem is ennyi fiú locsolna majd meg, amikor akkora leszek, mint a nővérem! Pár évre rá már mi, “kicsik” is kicsípve vártuk a fiúkat, nagylányosan, és apától rendes volt, hogy készített ki még pálinkát is, meg bort, hogy a lányai rendesen megvendégeljék a locsolóikat.

 

És hogy most mit jelent nekem?

Egy halom apró levelet az asztalon és azt a régi mozdulatot, ami vezeti a kezemet, ahogy ráfeszítem a tojásra a leveleket. Meg a nagymamám hosszú, vékony ujjait, ahogy a cérnát tekerik, meg a piros zománcos lábosát az emlékeimben — de kár, hogy sose néztem bele! Vajon elfedték a tojásokat a leveleket, hogy rakjam bele? Vágunk, igazítgatunk, kötözünk, lecsippentünk — itt ülnek mind velem, úgy képzelem, és egyszerre szisszennek fel, amikor kicsi fiú az asztalhoz koppintja az egyiket. Bár ezt a hagyományt nem neki őrzöm meg, de az élményeimet és a bennem élő ünnepet elevenítem fel vele, hogy aztán évről évre ő is gyűjtögesse magának a saját emlékeket. Például, ahogy Húsvét fát díszít az unokanővérével…

 

 

1 hozzászólás ehhez: “Nincs semmi ünnepi hangulatom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.