2016. szeptember 2. | GyereknevelésÓvoda | olvasók: 457

Nem akarok oviba menni!

Sokszor elég az, ha szóban legitimáljuk a mondandójukat. Látni akarják, hogy meghalljuk az akaratukat, és ennyi. Vagy ez csak kisebb korukra volt igaz?! — mert most láthatóan nem így volt…

Kisfiam elég hamar bedobta a “nem akarok oviba menni” kártyát.

A reggelit követően sorra megakadunk: nem akar felöltözni, nem akarja meginni a teáját, nem akar mosakodni, se pisilni. Befut az ágyba apához. Hát jó, nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget — ez a bölcsinél bevált —, készülődöm tovább, annyival is előrébb vagyunk. Aztán visszakanyarodom hozzá, ő meg továbbra is eltérít. Rádobom az “akkor én indulok” lapot, bár ezzel csínján szoktam bánni, működik. (Persze, hogy működik, mert szeret, és most megrántottam a láthatatlan kötelet…). Felöltözésig jutunk, arcmosásnál rí, még körmöt kell vágni, most látom, hogy betörött kettő is. Magyaráz, kiabál. Na, ez most nem!

— Kisfiam! Ne kiabálj, én se kiabálok veled! — ráhalkítok a mondat végére, mert észreveszem, hogy mégis csak fenn maradt a volumenje — Nem adom most oda a csipeszt. Nézz ide, itt a tea, itt a szirup, legalább 5x szóltam, hogy idd meg, igaz? Te szóltál, hogy éhes vagy, máris csináltam a reggelit. Kérted, hogy a színes zoknit vegyük fel, ott a lábadon. Ne kapadozz utána! Oda fogom adni — nyafogva húzza a pólóm, nem is értem most a gyerekem — Hagyd ezt abba! Figyelj te is arra, amire én kértelek! – leguggolok és a szemébe nézek, hogy tényleg elérjenek hozzá a szavaim. Megissza a szirupot, megissza a teát, megkapja a csipeszt, közben ráadom a cipőt. Elindulunk.

Egész úton érzem, hogy nincs meg a kapcsolat vele. Az nem jó, így nem fogok tudni segíteni neki. Kipróbálok pár dolgot, hogy újrakapcsolódjunk, ami működni szokott, de mindenre csak nem. Karban viszem a kapuig, aztán az ajtóig, nem akarja, hogy letegyem. Leteszem, beszélek hozzá, bejutunk. Nem akar jelet keresni a polcon, cipőt cserélni, bentit húzni, csak “anya, maradj itt” van. Tegnap direkt nem szóltam neki, hogy a szobában felejtette a kiskutyusát, jó indoknak tűnt, hogy ma érte jöjjön. De csak pillanatokra tudok hatni rá, haloványan villan a kíváncsisága, így jutunk előrébb a csoport ajtajáig. Óvónéni megpróbálja leszedni a combomról, megkérem, hogy ne tegye, mindjárt kitalálunk valamit.

De mit?!?! — pörgetem magamban. Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy ez most nekem szól-e, mert látni akarja, hogy hogyan reagálok, vagy a helyzetnek, amivel ő most nem bír megbirkózni, és tényleg nem érzi biztonságban magát? Amennyiben mindkettő, akkor fogalmam sincs hogy jövünk ki belőle. De gyanítom, hogy az előbbiként indult, és mostanra csúsztunk bele az utóbbiba. 

Érvelni kezdek azzal, amiket tegnap ő mesélt vidáman, hogy kivel, mit játszott, de érzem, hogy ez most már nem számít. Görbül a szájacskája, ahogy mondom neki, hogy minden úgy lesz, ahogy tegnap volt. Aztán kicsúszik a számon, hogy ne csináld már, most tényleg itt fogunk kint szipogni? — hát ezzel most biztos sokat segítettem, de hülye vagyok! Inkább magamhoz engedem, ölelkezünk. Közben csak bekúszik, hogy esetleg hagynom kellene, hogy bevigyék, aztán majd megnyugszik ott! Kezdek elbizonytalanodni, de még megállítom: nem, nálunk az nem működne.

Konstatálom, hogy az zavar, hogy nem tudom, mennyi időnk van még, mikor jönnek ki, hogy anyuka, most be kellene hozni! Nos,  anyukának  is szoknia kell ezt a légkört, hogy ne kerüljön lélekben a rég kinőtt ovis szerepébe, aki attól tart, hogy mikor szól rá az óvónéni. Ez a felismerés máris túlbátorít: Vagy kihagyjuk a mai napot?

Ha eljutottunk már idáig — szólal fel bennem a szülő —, akkor át kell segítenem most ezen dacon (?!)

— Mert van úgy, hogy valamihez nincs kedvünk, aztán mikor már benne vagyunk, kiderül, hogy mégis csak jó. Jól fogja érezni magát ma is, figyeld meg!

— Igen…, azt nem kétlem végül is. De nem értem, miért volt ma ennyire ellenálló már reggel óta?!

— Szerintem érezte rajtad a feszültséget. Tudta, hogy nagyon akarod, hogy menjen.

— Most arra gondolsz, amikor nem hagytam már, hogy variáljon a csipesszel, mert szerintem…

— Nem, hanem már előtte is, amikor visszabújt hozzám az ágyba. Figyelj, egyszerűen ma nem volt kedve menni, ennyi!

— De mi van, ha most csalódott bennem…?

Bezsaroltam. Azt  mondtam neki, hogy ha nem megy be a csoportba, akkor nem fogom tudni elintézni a dolgaimat, és sajnos nem tudtunk elindulni Kecskemétre ovi után. Elég rosszul hangzott, úgyhogy újrafogalmaztam: Menj most be a csoportba, addig én elmegyek, elintézem a dolgaimat a laptopon, ahogy szoktam, és akkor ebéd után el fogunk tudni menni Katikához! És még kerekítettem rajta, őt is bevonva: Szeretnél Katikához menni délután? — Igen! — Jó, mert én is. Akkor most leteszlek, bemész a csoportba, én meg elmegyek és ebéd utána visszajövök érted, hogy mehessünk Katikához. Tamam mı? — ez a török szavunk arra, hogy “rendben?” — Igen.

Letettem, mire megint mögém bújt. Figyelmeztettem, hogy mit beszéltünk meg, azt mondta, hogy tudja, de így menjünk oda! De jó, ha már van ötlete, az jó jel, mert kijött a regresszióból és jelen van! Elismételtem újra: rendben, akkor oda fogok állni az ajtóba, és te kibújsz mögülem, ugye? — Igen. Odalépegettünk, a pólómat fogta hátul, kinyitottam azt ajtót.

— Jó, itt vagyunk, most bújj ki és indulj! — határozottan kértem. Kikukucskált, aztán elindult.

— Jól van, menj csak, menj, vissza fogok jönni, menj…

A távolodó kis hátat elnézve csak az járt a fejemben, hogy ha nem is a belátás, de a negatív motiválás viszi most előre, akkor is az a kisebbik rossz, ami ebben a szituációban érhette, mert célja van vele, hogy végül önállóan besétál.  Talán nem léptem át azt a határt, ami eddig a kapcsolatunkat óvta, kiderül majd délután…

Egy kislány odahozta a kiskutyáját, de nem vette el. A kis szöszke kérdőn rám nézett, mosolyogva bíztattam, hogy nyújtsa csak felé, de Jonatán csak nézte. Hát leejtette a földre és elment. Ilyenek ezek a lányok, kisfiam! — könnyített rajtam ez a röpke gondolat, talán el is mosolyodtam addigra. Erre lenézett, nyüsszögött egyet, mint amikor kiskutyahangon játszadozik, és gyorsan felvette, hogy magához ölelje. Jól van… Halkan becsuktam az ajtót, kisétáltam a napfényre és felhívtam apát, hogy…

 

Hozzászólások:

hozzászólás