2016. július 14. | GyereknevelésBüntetés nélkül | olvasók: 432

Ne vedd ki a kezéből 2.

Megtanulta, hogyan kérünk tőle el valamit és hogy nem kell elrohannia vele, mert már nem futunk utána, hogy kiszedjük a kezéből. Mert ez így fair. Ha nagyon nem akaródzik, akkor mindig van egy másik opció, például, hogy tegye az asztalra!

(Jól emlékszem én arra a dacra, amikor egyszerűen képtelenség azt csinálni, amire elsőre kérnek, mintha a kicsi kéz önmagától erősebben markolna olyankor. Ezért érdemes belengetni az egérutat, a választás lehetőségét, amerre megindulhat a kis egója.) 

Aztán tanulgatta azt is, hogy ő hogyan kérhet tőlem. Viszont újabban, mintha elfelejtette volna! Helyette csuklóból nyafogásba kezd, rugózik föl-le, nyekereg és próbál sírni, sírást tettetni. Azt hiszem, hogy a következő fokozatra kapcsolva tényleg bömbölni tudna és toporzékolni, de igyekszem nem megvárni.

Hanem egy határozott nemmel elejét venni, elmondani neki röviden, hogy nem, erre nincsen szükség. “Légyszíves mutasd meg, hogyha szeretnéd elkérni! Hogy kéred el tőlem?” — és ezzel a már jól ismert kérdéssel mindig sikerül elcsípni a figyelmét valahol a pillanatnyi ködben. Megjelenik a szembogara a sírásra zárt szemhéjak mögül, megszelidül a kis arc, és mosollyal a szája csücskén emeli felém a tenyerét, intenek az ujjacskái.

Ebben az egészben az a legjobb, hogy nem csak ő tanul meg egy kedves gesztust, hanem mi magunk is puhulunk. Hiszen több odafigyelés és kedvesség jön elő belőlünk, amíg csak terelgetni próbáljuk afelé, amerre a megoldást gondoljuk, mintha sarokba szorítva ráerőltetnénk az akaratunkat.

 

kelt.: 2015. 01. 06.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.