2014. november 12. | GyereknevelésAltatás | olvasók: 755

Lenyugtatni a felpörgésből

Teljesen fel volt pörögve, dobálta a plüss cicáját, aztán fejest ugrott utána az ágyába, sikongatva dobta fel újra. De a látszat csal, anya már tudja. Elég csak hozzáérnem, és máris menekülőre fogja, meg bömbölni kezd — teljesen fáradt. Hogy lesz ebből alvás?! — szeppentem meg egy pillanatra.

Aztán eszembe jutott anyukám módszere, a kizökkentés.

— Jonatán! — szóltam neki vidáman, amire fel is kapta a fejét. Biztos azt várta, hogy kérlelni fogom vagy szigorú leszek (ó te jó ég… ).

— Emlékszel, hogy hogy hullámzott a tenger? És hogy kavicsokat dobáltunk bele?  — kikerekedett a kis szeme, láthatóan kereste az emléket. És amikor meglett, átszellemülten utánozni kezdte a víz hullámzását. Mindeközben észre se vette, vagyis csak nem bánta, hogy odahúzom magamhoz, a karomba dől, és tovább mesélek neki, hogy milyen színű kavicsokat gyűjtöttünk és milyen hangjuk volt, ahogy a vízbe pottyantak. Teljesen lenyugodott.

Jó tudni, hogy most már olyan elevenen élnek benne az emlékek, hogy fel tudjuk idézni őket, felülírva ezzel a jelen hangulatát. Azóta észrevettem, hogy máskor is bevált. Elég volt egy-két kérdést bedobni, ami elvezette a gondolatait — és a kis kezét az enyém felé…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.