2013. november 10. | GyereknevelésBüntetés nélkül | olvasók: 448

A gyerek kiszolgáltatott utánzó

“A kisgyerek közvetlen utánzással tanul a környezetében lévő példák megtapasztálásából.” (Vekerdy Tamás)

Igen, ezt már tudjuk, sok helyen olvastuk, hallottuk — és mégis meg akartam tanítani a 10 hónaposnak, hogy ne nyúljon a cipőinkhez…

Egy ideje tart a pakolós korszak, amikor vagy elpakolunk mindent 1 méteres magasságból vagy éberen kísérjük minikolombuszt nagy felfedezésekre az asztal alá, polc mögé. Mi utóbbival próbálkozunk. Már vannak sikerélmények, például ahogy a dohányzóasztallal élünk együtt, ami egy régi kovácsoltvas kereten terpeszkedő üveglap. Kezdetben naponta meg kellett vizsgálni minden részletét, a kiállót, a hegyest, lekerekítettet, rozsdást, kampósat, és miután végzett körbetekertem egy pokróccal. Aztán visszaesett a népszerűsége, ahogy nőtt a hatósugár: már az üveglap szélét nyálazta csúszósra lelkesen. Időbe telt, amíg a visszaülés is sikerült, addig ott őriztem. Pár hét múlva pedig talpra húzta magát, és gyakorlottan ment a visszaút is. Azóta is győzelemittasan tapicskol az üvegen.

Így tanult meg 2 hónap leforgása alatt biztonsággal mozogni a nagyon veszélyes asztal körül. Tudja, hogy le kell hajtsa a fejét, ha bebújik alá, de ott már nem lehet felállni. A vasrácson befér sok játék, amiket aztán ki is lehet pecázni, a kampók hegyesek és rossz ízük van, de a műanyagpohárka viccesen lifeg rajta. Nekünk bevált.

Viszont a cipős kérdésbe beletört a bicskánk. Nem baj — gondoltam —, én majd naponta 100x is felugrok és egy határozott “nem!” után elmagyarázom az okot és arrébb viszem, mert hiszek a következetességben. Hát, annyit sikerült elérnem, hogy a “nem!”-re megtorpant, és rám mosolygott, de aztán nyílegyenesen folytatta az útját…

A fenti idézet úgy folytatódik, hogy:

A gyerek kiszolgáltatott utánzó, nem tud nem utánozni, és a megált példával szembeszegülő szóbeli utasítás hatástalan marad.

Ezt elolvasva döbbentem rá, hogy a rossz szokásaink átadásától való aggodalmunkban valahogy megfeledkeztünk arról, hogy a teljesen mindennapi dolgainkat is árgus szemmel figyeli és tanulja. Mint például, hogy a cipőt legalább kétszer megfogjuk egy nap — miért ne akarná ő is? Még aznap szereztem egy zárható cipősszekrényt és kerültem egy lépéssel közelebb a misztériumhoz, amit úgy hívunk emberi természet.

kelt: Jonatán 11 hónapos korában

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.