2016. január 22. | Sorozatokbeszoktatás | olvasók: 485

10. Anya és a bűntudat

Megeshet, hogy ránk tör a bűntudat, amint megérezzük a gyermekünktől külön töltött idő felszabadító erejét, ha addig non-stop együtt voltunk. Talán még akkor is, ha éppen munkával töltöttük, mert kiléptünk az addig megszokott rutinból. Ezért úgy érezhetjük, hogy bölcsi után extrán kell teljesítenünk. Új játékkal jutalmazzuk, hirtelen többet foglalkozunk vele, mint korábban. És akkor pár nap után a kicsike nem is akar elmenni otthonról. Hiszen kapott egy extra jófej anyukát, apukát, meg új játékokat, amivel szeretne többet játszani… 

Ennek elkerülése végett legyünk inkább unalmasak az első hetekben! — javasolta a pszichológus. Semmi extra program.

Fordítsunk egyet a nézőpontunkon: könnyebben tudunk olyan szülők lenni, amilyennek szeretjük magunkat, miután sikrült feltöltődni az életünk más területein is. Nem kell annál jobbnak lenni, de kevesebbnek sem! Mindenkinek jobb, ha az a „jófejség” nem lelkiismeretfurdalásból fakad, hanem pont abból az egyszerű tényből, hogy belátom és vállalom, szükségem volt arra a pár órára pszichésen és/vagy anyagilag. Ezesetben pedig nem történt más, mint hogy felelős döntést hoztunk. 

Arról nem is beszélve, hogy a gyerekünknek éppen most épülget ki egy újabb színtér az életében. Nekünk ebből már van legalább 5 (munka, párkapcsolat, család, barátok, énidő), amelyeket természetesen hátrébb soroltunk az ő születésével. Ahogy telik az idő, megindul egy egészséges visszarendeződés utáni vágy, hogy kialakuljanak az adott élethelyzetnek megfelelő arányok. Ha ezt a belső igényt nem követik le konkrét cselekmények, például, hogy időről időre a nagymamára, bébiszitterre vagy bölcsődére bízzuk a gyereket, annak destruktív hatása óhatatlanul begyűrűzik az életünk minden területére. Kezdve a párkapcsolattal…

Ha sokáig bennünk ragad a bölcsi kezdés/elválás okozta szívfájdalom, érdemes talán ekörül keresgélni a választ magunkban.

Mindannyiunknak kicsit más a története, a motiváció mögötte, a lehetőségek és a körülmények, de abban biztos vagyok, hogy a legjobban szeretnénk csinálni ezt is, mind ahányan itt vagyunk most. Bízom benne, hogy ami nekünk bevált, legalább fejben adhat egy alternatívát a „rémhírekkel” szemben. És segít ráhangolódni a saját megoldásaitokra, hogy az elválás végül még közelebb hozzon titeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.