2014. június 3. | Sorozatokvárandósság | olvasók: 116

A kívánósságról

Második bejegyzés

Sokszor hallani, hogy a várandós száj válogatás nélkül mindent összeeszik, hogy vannak ételek, amiket egyszer csak megkedvel, holott előtte utálta, vagy hogy abszurd időpontokban jön a “hívás”:

MOST ENNI KELL!

Vitathatatlan, hogy vannak – hogy is mondjam – kilengések. Én például az első 3 hónapban gyakorlatilag szalámis kenyéren éltem, amit úgy éjjel 2 és 4 óra között kívántam elfogyasztani. A kivitelezésért köszönet a páromnak. És elkezdtem csokis süteményeket sütni!

De hogy mást is említsek: Hajni például a kelttészták megszállottjává vált, és napi szinten sütötte az ipari mennyiséget, baráti köre legnagyobb örömére. Kamilla a lekváros kenyeret parallel ette a savanyú uborkával, Zsófi pedig rendszeres késztetést érzett a szerinte gusztustalan grízpapi elfogyasztására.

Ennek ellenére a kismamák étkezési furcsaságainak hátterében inkább nyelvtani hibát észlelek, mintsem gourmet törekvéseket. Mert nem arról van szó, hogy a kismama válogatós, hisztis vagy éppen szivat. Áldott állapotában kiszámíthatatlanul garázdálkodó hormonjai egyszerűen csak grammatikai hibát vétenek, melynek következtében zavar támad a kötőszók ésszerű használatában, ami az elfogyasztani kívánt étel mennyiségének, módjának és időpontjának szélsőségességében jelentkezik.

Megfigyelhető a MAGYARÁZÓ (azaz, vagyis), az ELLENTÉTES (mégis, mégsem, viszont) és a KAPCSOLATOS (aztán pedig, és, is, még, sem, sőt, szintén) kötőszók domináns használata, az ELVÁLASZTÓ kötőszók (vagy-vagy) kiiktatása mellett.

Így már érthető, hogy míg korábban egy szalámis szendvics eltűntetése után a válasz, egy nutellás kenyérre tett (belső) javaslatra (esetleg a kettő egyidejű, vagy rakoncátlanabb esetekben szinte harapásonként váltogatott elfogyasztására) egyértelműen “vagy-vagy” lett volna. Addig ebben az időszakban simán megesik, hogy egy kapcsolatos kötőszó után, az okhatározói mellékmondatban még érvelést is kapunk, és így jön létre a nyelvtanilag ugyan helyes, ám láthatólag minden józan észt nélkülöző válasz:

“Szalámis szendvicset kérek ÉS egy nutellás is jöhet, AMENNYIBEN jó vastagon kened rá.”

kelt.: 2012.október 20., 10 hónapos kismamaként

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.