2016. január 18. | Sorozatokbeszoktatás | olvasók: 417

7. Az elválás 

Egyetértek azzal, hogy jobb, ha jelezzük a gyereknek, hogy mi elmegyünk és ő marad pl. a nagyinál, mint hogy szó nélkül lelépjünk. Meglehet erre a kis rituálé is, integetés az ablakból, ajtóból. Viszont látni, ahogy anya kisétál a bölcsiből, az még nem ugyanez a helyzet. Hiszen a nagymamát már jól ismeri, de a bölcsis nénivel még csak most ismerkedik. Persze, hogy elsírja magát! És mi is az ajtó másik oldalán. Van, akinek erre a helyzetre is meg kell érni. 

Ugyanakkor nem vonom kétségbe a barátnőm tapasztalatát sem, miszerint ő biztosan érezte, hogy nekik így kell csinálni. A kisfiának meg kell élnie azt a pillanatot, mert ha látni fogja az anyukáján, hogy ő nem bizonytalanodik el a helyzet helyességét illetően, akkor ettől helyére kerül majd a dolog a kicsiben is, hamar megnyugszik.

Én nem voltam ennyire biztos magunkban. Ezért még odafelé sétálva elmondtam neki részletesen, hogy mi fog történni, mint egy mesét: ...te fogsz csöngetni, mire Esma kitárja az ajtót és azt mondja, hogy… Mit is?? — ezen nagyon nevetett, hogy nem tudom — Áá, megvan! Jó reggelt, Jonatán! Aztán együtt megyünk be, ő majd leveszi a cipődet, add neki oda a mamuszodat, jó? Vegyétek fel! És utána mehetsz is játszani a többiekhez! Én pedig elmegyek kávézni egyet, meg írni a laptopomon. Ebéd után pedig visszajövök! 

Nem vártam helyeslést tőle, de láttam az arcán, hogy átment az infó. Később volt, amikor elkezdte mondogatni, hogy nee, inkább maradjak! Akkor nem bocsájkoztam vitába vele, próbáltam másra terelni a szót. Leginkább arra a klassz parkolóházra, ami otthon nincs, csak a bölcsiben. Sokáig így is zajlott, minden reggel elmondtam neki címszavakban, hogy mi fog történni, aztán bekísértem az ajtón, láttam még, ahogy cipőt vált, és amikor ő fordított hátat nekem, hogy meginduljon a szoba felé, akkor mentem csak el. Az volt az érzésem, hogy pontosan tudta, hogy elfogok menni, ezért nem volt átverés, de kihasználtuk, hogy elvonták a figyelmét. 

Megható volt látni, amikor pár hónapra rá elkezdte használni a bölcsibuszt, és már nem én vittem reggelente, akkor az első két napon még takarásban álltam, kerülve a szituációt, hogy meglásson és esetleg elsírja magát. “Én itt bent, anya kint…” — vagy csak magamtól tartottam? Az is lehet. Mindenesetre a 3. reggel találkozott a tekintetünk, rám mosolygott és mutatta, hogy fogja a biztonsági övet, ahogy kértem. Bólogattam és bohóckodni kezdtem gyorsan, nehogy kibuggyanjon a szemem sarkán a büszkeség. Megértünk erre is! A többi kisgyerek is nevetett, az egyik visszagrimaszolt, így hülyéskedtünk, amíg el nem mosódott a távolódó busz képe előttem…

Aztán elmostam egy mozdulattal, és azóta sem sírom el magam, mikor az egyméterke önállóan száll fel a buszra. Végtére is örömkönnyek voltak ezek, hogy eddig elegendőnek tűnik mindaz, amit a batyujába tudtunk tenni pár év alatt, mi ólomlábakon suhant…

Hozzászólások:

hozzászólás