2016. január 17. | Sorozatokbeszoktatás | olvasók: 596

6. Tárgyi bizonyítékok

Praktikus tanács volt a bölcsőde részéről, hogy vigyek egy sálat, kendőt, amit a fiam is felismer. Ha netán keresne, akkor mutathassák neki, hogy ezt is ott hagytam a széken, ahol ültem, és vissza fogok jönni érte. Ez amolyan kézzel fogható bizonyíték a gyereknek — hisz nem érti még, hogy ilyen alapon elég volna csak önmagát átölelnie…

A másik tanács, hogy az első egy-két alkalommal, nevezzek meg valami konkrétat, amiért el kell ugranom. Pl. fogkeféért, hiszen az kell a bölcsibe (ezért is jó, ha nem vesszük meg előre)! Vagy kimegyek a boltba és majd visszafelé hozok neki mazsolát, ha azt szereti. Így sokkal gyorsabban kialakulhatnak benne az összefüggések, egyszerűbben átlátja, hogy mi zajlik. Anya ott volt, anya elment mazsoláért, én addig játszom, anya megjött, hozott mazsolát, újra együtt vagyunk. Korrekt, megbízható, jó.

Amikor hosszabb időre mentem el, akkor pedig egyszerűen elmondtam, hogy most megyek és iszom egy kávét, mert kicsit álmos vagyok még, aztán dolgozni fogok a laptopomon. Erre elmosolyodott, mert pontosan tudta, hogy milyen az. El tudott képzelni engem, mert sokszor látott így.

Már bölcsi kezdés előtt bevezettem, hogy nem csak alvásidőben dolgozok a gépen, hanem a délelőtti órákban “anya ír” címszóval odaültem 20-30 percre, amíg Jonatán kapott valami feladatot, ha éppen nem feledkezett volna bele a legóba vagy egy könyvbe. Pl: kisronggyal letörölgette az asztalt, kirakózott, vagy pakolászott az edények között. A munka, dolgozás helyett mi amúgy is próbáljuk megnevezni magát a tevékenységet. És épp ezért a bölcsit sem helyeztük a “szükséges rossz” kontextusba azzal, hogy azt meg a gyerek munkahelyeként emlegettük volna, ahova be kell járni. Szerintem ez épp annyira nem szerencsés, mint a túlsztárolás, amiről az 1. pontban írtam.

Van, aki direkt kiemeli, hogy a munkahelyére megy és oda nem jöhetnek be gyerekek, mert szeretné rövidre zárni, hogy a gyerek vele akarjon tartani. Csak hogy ez fordítva is elsülhet, hiszen sose látta azt a helyet a kicsi, ami bizonytalanságot is szülhet benne a kíváncsiság mellett. Nem akar majd elereszteni.

És még mindig érvényes az a hozzáállás, ami az irodai szituációban: a buli nem velem van most, hanem ott, a bölcsiben. Milyen jó, hogy addig ő játszhat azzal a sok játékkal, meg gyerekkel – otthon egyikből sincs ennyi! 

És ha az igazat mondjuk, napról napra halványodik majd bennünk a lelkiismeretfurdalás is, hiszen ez mindannyiunknak így a legjobb most…

Hozzászólások:

hozzászólás