2015. március 27. | Sorozatokbüntetés | olvasók: 84

5. Segítsünk a gyereknek elgondolkodni!

A cikksorozat befejező részéhez értünk. Örülünk, ha ti is tudtatok belőle meríteni — nekünk bevált.

Ahhoz, hogy megtanítsuk a gyereket az élet fontos dolgaira, nem csak beszélni kell sokat, hanem hallgatni is. Az már bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy a kioktatás teljesen hatástalan. A tanulságos pillanatok csak akkor tanulságosak, ha a diák kész tanulni belőle. Gyakoroljuk hát a „hangosan gondolkodást” és megfigyeléseink megosztását, hogy ezzel segítsünk a gyereknek elgondolkodni azon, miért is viselkedik úgy, ahogy, és azon is, hogy tetteinek milyen következményei vannak.

„Észrevettem, hogy az öcséd mostanában nem akar birkózni veled. Vajon hogyan tudnál segíteni neki, hogy biztonságban érezze magát, és újra játsszon veled?”

„Édesem, tudom, hogy azért beszélsz velem így, mert aggódsz, hogy elkésünk a szülinapi buliról. De engem felidegesít a kiabálás, és így nem tudok biztonságosan vezetni. Nem tudnád esetleg máshogy a tudtomra adni, hogy mennyire aggódsz?”

„Tudom, csalódott vagy, amiért hibákat ejtettél a nyelvtan dolgozatban. A jó hír, hogy az agyad olyan, mint egy izom, és ha edzed, bármit meg tudsz tanulni, és egyre okosabb leszel. Szeretnéd, hogy segítsek felkészülni a jövő heti dolgozatra?”

Ne feledjük, ha a gyerek azért „rosszalkodik”, mert nem tudja, mi lenne a helyes viselkedés, akkor egyszerűen csak meg kell neki tanítani. De ha tudja, mi lenne a helyes viselkedés, mégis „rosszalkodik”, az bizony segélykiáltás.

Ezért van az, hogy a gyerek abból tanul a legtöbbet, ha
• megnyugtatjuk önmagunkat,
• visszatalálunk hozzá, és
• segítünk neki feldolgozni az érzéseket, MIKÖZBEN kijelöljük a határokat.

Ha ez a cél, tudni fogjuk azt is, mit mondjunk neki…

 

Written by Dr. Laura Markham, founder of AhaParenting.com and author of Peaceful Parent, Happy Kids: How To Stop Yelling and Start Connecting and Peaceful Parent, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends for Life

Fordította: Garamvölgyi Andrea

Forrás: http://www.ahaparenting.com/blog/10_Ways_To_Guide_Children_Without_Discipline

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.