2015. március 24. | Sorozatokbüntetés | olvasók: 87

3. Érzelmi tanácsadás

Az ember a nagy érzelmek szorításában agyilag kikapcsol. Ezért előbb az érzelmek kezeléséhez nyújtsunk segítséget a gyereknek, csak aztán „neveljük”. Sokunknak könnyen kicsúszik a száján, hogy „Mars a szobádba, és majd akkor gyere ki, ha lehet veled értelmesen beszélni”, de a gyerek ebből csak azt tanulja meg, hogy ezekkel az erős és félelmetes érzésekkel egyedül kell megbirkóznia.

Próbálkozzunk inkább valami ilyesmivel: „Juj! Tudod, hogy ebben a családban mi tisztelettel beszélünk egymással. Nagyon zaklatott lehetsz, ha így beszélsz velem. Mi a baj, édesem?”

Ezzel kihangsúlyoztuk, hogy a gyerek valami olyat mondott, ami rosszul esett nekünk, de nem az a legfőbb célunk, hogy „móresre tanítsuk”, hanem, hogy biztonságos közeget teremtsünk neki, ahol feldolgozhatja az érzéseit. Így megtanulja, hogy az érzések nem ijesztőek és veszélyesek, és mindig eldönthetjük, hogyan éljük meg őket. És azt is megtanulja, hogy a szülő akkor is tudja, hogy ő valójában jó gyerek, amikor épp zaklatott, tudja, hogy csak rossz napja van, és azért van ott, hogy segítsen. Végül pedig megtanulja, hogy a szavaival bántani is tud, azt pedig nem akarja. Valószínű, hogy amint megnyugszik, kifejezi szeretetét és háláját a szülő felé.

Written by Dr.Laura Markham


Jean Liedloff, Az elveszett boldogság nyomában című könyvében találkoztam először azzal a gondolattal, hogy sose mondjuk úgy a gyereknek, hogy “rossz voltál”. Inkább azt, hogy amit csináltál, nem tartom helyesnek. Lényegi különbség van a kettő között! Az előbbivel büntetünk, az utóbbival tanítunk — büntetés nélkül.

Szerencsére van egy barátnőm, aki mindig megosztja velem, hogy éppen miket tapasztal a kisfiával és ő hogyan éli meg, hogyan reagál. Az én babám még javában vállon büfizett, amikor náluk már alakult az éntudat, és ő leguggolva magyarázta a haragosan zokogó kisfiának, hogy “megértem, hogy most dühös vagy, kicsim, mert csalódott lettél, amiért el kellett indulnunk”…

Így próbáltam én is mindig megnevezni az érzéseit, mert eleinte rémisztőek lehetnek egy ekkorka embernek. És ahogy nő, úgy lesznek egyre komplexebbek (új helyzetek, ovi, tesó…). Majd csak ezek után jöhet a következő szint, amit sokszor túl hamar várunk el, hogy képes legyen kezelni is őket…
Oszd meg velünk, hogy nálatok hogyan megy!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.