2016. január 13. | Sorozatokbeszoktatás | olvasók: 593

2. Maradjunk a szobán kívül!

Sokaktól hallottam korábban, hogy nagyon jól elvan a gyerek, játszik a többiekkel is, nem csak anyukának mutogat minden játékot, viszont tipikus elakadási pont, hogy nem engedi, tiltakozik, amikor anya el akarja hagyni a szobát. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy talán megelőzhető ez, ha eleve be sem megyek vele. És akkor az lesz neki a természetes. Ez végül is félúton volna a “hagyományos” beszoktatás és az egyből otthagyós módszer között.

Gondoljunk rá úgy, mint hogy az az ő terepe! Az önállósága. Tartózkodjunk egy másik helyiségben, ha megoldott, ahova szabadon jöhet-mehet, velünk lehet, ameddig csak ott érzi biztonságban magát. Viszont neki kell majd megtennie az első lépéseket az önállóság felé, tőlünk távolodva. Az én kisfiam igényli a szabad döntés lehetőségét, az unszolásnak ellenáll, az erőszakoskodástól kiborul, ami így van jól. Kell neki némi idő, hogy felmérje a terepet és az embereket.

Az első látogatásunkat leszámítva, a beszoktatás időszakában, az előtérből mindig egyenesen az irodába mentem. Itt ülhet le az a 2-3 szülő, egy-egy könyvvel a kezében (erről még lesz szó később, komikusan fest), aki marad még az épületben. És innen szállingóznak majd ki, mindenki a saját gyereke hogylétének megfelelő napon. Volt, akitől 1 nap után elköszönt a gyerkőc, jellemzően azok, akiknek már nem volt ismeretlen a helyzet egy bébiszitter vagy nagymama révén. De azzal sincsen semmi baj — mondták—, ha 3 hétig még ott kezd anyuka, és csak egy kis idő múlva távozik, hogy majd visszajöjjön a megbeszélt időre. Nálunk az első kísérlet 3 nap után lett volna, de a hétvége után érezhetően visszakozott a fiacska, úgyhogy meg sem próbáltuk, maradtam még egy hétig.

Olyannyira bevésődött neki, hogy anya helye maximum az irodában van (amit inkább mondanék egy lakályos szobának), hogy mikor egyik alkalommal továbbmentem a csoportszoba melletti mosdóig, teljesen kiakadt, amikor meglátott. Éppen a cipőjét váltották át a bölcsis nénivel, mikor meglátta, hogy én onnan jövök ki. Mérges lett, láthatóan nem értette, hogy mit keresek ott. Azt hitte, hogy már elmentem.

Nagy tanulság volt, hogy a saját szabályainkat én sem rúghatom fel, mert neki ezek az “apróságok” adják meg a biztonságos keretet. Valahogy úgy képzelem, mint amikor még kicsibaba korában a napirendet építgettük körülötte, hogy megtanulja elválasztani a nappalt az éjjeltől, a játékot az elcsendesedéstől. Az ő igényeihez igazodva, de azzal a következetességgel kialakítva, amit csak mi, felnőttek tudunk biztosítani számukra.

 

Hozzászólások:

hozzászólás