2016. január 12. | Sorozatokbeszoktatás | olvasók: 953

1. Ne verjük nagy dobra!

Többször sül el rosszul, mint jól az, ha valamit túlsztárolunk a gyerek szemében, mert képtelenség hosszútávon fenntartani az eseményt övező lelkesedést. Kiváltképp, ha nem is egy darab eseményről van szó, ami után minden visszaáll a régi kerékvágásba, hanem egy hosszú folyamat kezdetéről…

Hiába kérdezgetné tőle mindenki már hetekkel előtte, hogy “Ugye milyen jó lesz?!” , “Nagy dolog ám az óvoda!” ésatöbbi, ne firtassuk túl!  Könnyen azt vetíthetjük előre, hogy a bölcsi (ovi, suli, tábor stb.) csak jó lehet. Ott csak szuper dolgok fognak vele történni. De mi lesz akkor, amikor kidurran a lufi, mert ő esetleg másképp éli meg mindazt, amivel ott szembesül? És váratlanul éri, hogy ott épp úgy történhetnek nem várt és kellemetlen események, mint ahogy a játszótéren is. Ellöki valaki, kiveszi a kezéből a játékot stb.

Elképzelhető, hogy azért nem fogja elmondani, mert tudattalanul is olyasmi fogalmazódik meg benne, hogy “anya és apa szerint ez szuperjó, akkor biztos velem van a baj, ha nem így érzem”. Vagy dühös lesz ránk a csalódottságtól, amit még csak szavakba sem tud önteni. Mi pedig mindenre, csak erre nem gondolunk, amikor a megszokottól eltérően, agresszíven viselkedik. Vagy egyszerűen közli, hogy szép volt, jó volt, de inkább csináljunk most más. Mi a következő dolog, amit várhat, amire együtt készülünk?!

Érdemes visszafogni a háttérben munkáló aggodalmunkat — hiszen azért folyamodnánk ehhez a stratégiához, mert biztosra akarunk menni, igaz? Hosszútávon célravezetőbb lehet, ha meghagyjuk a bölcsit inkább annak, ami: egy ugyanolyan klassz hely, mint a játszótér, ahova szoktunk járni. Emlegessük így! — javasolta nekünk a bölcsis pszichológus is.

Kurta időérzék

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, azt mondja a gyermekpszichológia, hogy nagyobb változások előtt is elég, ha 3-4 nappal korábban kezdjük csak adagolni az újdonságot. Hogy mi fog történni a következő napokban.

Mi a kistáska, benti cipő, fogkefe vásárlást sem ejtettük meg előre. Az egyik baglyos kistáskámmal indult el első reggel, azt választotta, benti cipőnek pedig az egyik otthoni mamuszt vitte. Később láttam csak, hogy nincs egyedül: egy másik kisfiú is feltehetően anyukája kárómintás, orkán szatyrát hordozta vidáman.

Ha úgy érzed, hogy a te gyerekednek pont ezekkel az új tárgyakkal — táska, benti cipő, fogkefe —, szimbolizálhatod az átmenetet otthon és bölcsi között, kell neki ez a ráhangolódás, akkor csináld úgy! Csak vedd figyelembe, hogy az időérzékük még nem érez át nagyobb távokat, ezért ráértek vele a nyár végén is. Különben szeptemberre elillanhat az újdonság varázsa. Ha már megvan minden, nem baj, tedd el, hogy ne legyenek szem előtt szeptemberig;)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.