2015. március 22. | Sorozatokbüntetés | olvasók: 118

1. Jelöljük ki a megfelelő határokat!

A lényeg: határozottan szögezzük le, hogy hol a határ, vagy, hogy mik az elvárásaink, és igyekezzünk másik irányba terelni a gyereket. Ha idegesek vagyunk, legszívesebben rákiabálnánk, hogy fejezze be a rosszalkodást. De azért rosszalkodik, mert éppen neki is rossz, és úgy tanulja meg, hol a határ, ha mi újra és újra elmondjuk neki. Amikor kijövünk a sodrunkból, esély sincs arra, hogy a gyerek tanuljon az esetből. Ezért inkább vegyünk egy mély lélegzetet, és próbáljuk a gyereket egy elfogadhatóbb viselkedés irányába terelni:

„Az építőkocka nem arra való, hogy dobálózzunk vele. Dobálhatod a plüss állatokat, vagy kimehetsz labdázni.”

„Most nem neked veszünk játékot. Tudom, hogy ez nehéz. Ha túlságosan nehéz neked ez a helyzet, akkor kimegyünk a boltból, és majd jövő héten újra megpróbálunk ajándékot venni az unokatesódnak.”

„Kisfiam! A húgod szeret téged, DE neki kell eldöntenie, akarja-e, hogy ölelgesd. Megtennéd, hogy megkérdezed, mielőtt megöleled?”

„Az a szabály, hogy a kocsiban nem kiabálunk, hogy anya biztonságosan tudjon vezetni. Hallom, hogy dühös vagy, mondd el, mi a baj. Abba tudod hagyni a kiabálást, vagy meg kell álljak az autóval?”

Written by Dr.Laura Markham


Gyertek, gyűjtsünk össze még több jó példát arra, hogy büntetés nélkül is sikerülhet betartatni a szabályokat!

Nekem az ugrott be, amikor reggelinél éppen a pohár tejet készült a tányérjába önteni, amikor a szokásos NEEEM! NE CSINÁLD! felkiáltás helyett, amitől rendszerint még gyorsabban véghez viszi, azt sikerült kérdeznem, hogy:

“Jonatán, hol lehet töltögetni?” — gyanakodva nézett egy pillanatra, aztán elmosolyodva mutatta, hogy a kisasztalon. “És még?” — folytattam, csak, hogy érezze, micsoda mozgástere van, hehe. Kimutatott a konyha felé. “Akkor légyszíves, inkább idd meg, ami a poharadban van. Aztán majd kimegyünk töltögetni, oké?”. Oké volt. Én meg büszke.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

×

eDM (elektronikus direkt marketing) fogalma:

Minden olyan blogértesítő, e-mail, tájékoztatás stb., ami tartalmazza a blog nevét, megjelölését, tevékenységét.